Uitzetlijst

Je hebt heel wat spullen nodig als je een kleintje verwacht. Elke winkel heeft wel een lijst met alles wat je volgens hen echt nodig hebt. Houd in de gaten dat winkels vaak willen verkopen en je soms geneigd zijn dingen te adviseren die niet nodig zijn of die je amper gebruikt in de praktijk. Wij hebben een lijstje gemaakt met de basics die je in huis moet hebben. Doe goed onderzoek naar prijs kwaliteit verhouding, want duur betekent heus niet altijd "het beste" of "het veiligste". Klik hier voor de checklist uitzet. 

Bloedverlies, wat nu?

De eerste 3 maanden van de zwangerschap is het voor jou vast eng om bloedverlies te hebben, maar verloskundigen zien dit heel vaak, zonder dat het direct foute boel is. Het is wél altijd een goede reden om ons te bellen voor advies! 

Misselijkheid

Zwangerschapsmisselijkheid wordt veroorzaakt door hormonen en "hoort" dus bij de zwangerschap, hoe naar het ook is. Het kan starten direct vanaf de bevruchting en duurt meestal tot 12 tot 16 weken. Veel minder eetlust is echt normaal en kan geen kwaad voor de baby. Zelf kan je proberen de misselijkheid te onderdrukken met gembertabletten, pepermunt of cola waar je de bruis uit hebt geroerd. 

Spuug je dagelijks of ben je aanhoudend misselijk en belemmert het je in je dagelijkse activiteit? Dan bel je altijd even met ons voor overleg. Misschien heb je ander soort advies nodig dan de huis-tuin-en-keuken middelen.

Zwangerschapsmisselijkheid en -braken

Soms gaat misselijkheid niet over of spuug je aanhoudend zó veel dat het je dagelijks leven gaat belemmeren. Dan spreken we van Hyperemesis Gravidarum (HG). Dit is een serieuze aandoening waar steeds meer bekend over wordt. Heb je hulp nodig? Neem contact met ons zodat we je zorg kunnen geven die nog past bij jouw situatie. De stichting ZEHG is speciaal opgericht om mensen te informeren over HG en steun te bieden aan iedereen die ermee te maken heeft (gehad). 

Wat mag ik wel en niet eten tijdens mijn zwangerschap?

Voor het beste antwoord kan je terecht bij het Voedingscentrum. Deze is gespecialiseerd in gezonde voeding. Ze houden hun informatie goed bij, dus twijfel je over de laatste "bakerpraatjes"? Kijk dan bij het Voedingscentrum voor het enige juiste antwoord. Speciaal voor zwangeren is de Zwangerhap-app ontwikkeld. Aanrader!

Ik heb hartkloppingen

Hartkloppingen horen er in de zwangerschap bij. Om meer bloed richting je hersenen te sturen, moet je hart harder werken. Dit voel je als hartkloppingen. Nadeeltje is dat je hier vaak ook wat kortademig bij bent. Maar ook dat hoort erbij.....

Ik ben vaak zo duizelig

Je bloedsomloop verandert in de zwangerschap. Je bloedvaten worden wijder en er gaat veel bloed juist naar beneden naar je kindje. Hierdoor komt er minder bloed richting je hersenen en word je duizelig. Het duidt dus niet op iets ernstigs, maar hoort er in de zwangerschap gewoon bij. 

De achternaam van de baby

In Nederland krijgt een baby automatisch de achternaam van de moeder. Ben je getrouwd en heb je de naam van je partner? Dan wordt dit dus ook de naam van de baby. Een geregistreerd partnerschap wordt gezien als een huwelijk. Heb je "niks op papier"? Maar wil je wel dat de baby de achternaam van je partner krijgt? Dan moeten jullie sámen de baby "erkennen". Dit doe je bij het Gemeentehuis. Je moet hiervoor een afspraak maken! Sinds 2023 is bij de erkenning direct ook het gezag geregeld.

Met het bewijs van erkenning, kan je partner na de geboorte de baby aangeven.  

Suikertest

Soms is er een verhoogd risico voor het ontwikkelen van zwangerschapssuikerziekte, oftewel diabetes. Risicofactoren zijn: een te hoog BMI of PCOS; als je van Noord-Afrikaanse, Creoolse of Aziatische afkomst bent; als één van je ouders diabetes heeft; je zélf in een eerdere zwangerschap zwangerschapsdiabetes hebt gehad, óf als een eerder kindje een te hoog geboortegewicht had. Soms blijkt uit het standaard eerste bloedonderzoek een te hoge suikerwaarde, of lijkt je kindje te hard te groeien. Dat kan een aanwijzing zijn voor zwangerschapssuikerziekte. 

Met de zogenaamde GTT kunnen we meten hoe jouw lichaam reageert op de verwerking van suikers. Afwijkingen in de waardes kunnen wijzen op diabetes.

Klik hier voor meer informatie over deze test.

Mag ik anti-biotica gebruiken?

Ja, antibiotica mag je in de zwangerschap gewoon gebruiken. Ook als je borstvoeding geeft, zijn sommige anti-biotica toegestaan. Laat je huisarts of apotheek nakijken welke soort anti-biotica ze jou het beste kunnen voorschrijven. 

Mag ik paracetamol gebruiken?

Ja, paracetamol mag je gewoon gebruiken, zoals de gebruiksaanwijzing aangeeft. Paracetamol passeert niet de placenta, dus komt niet bij je kindje. Let wel: heb je ondanks paracetamol toch koorts (temperatuur boven 38.0), moet je contact opnemen!

Mag ik medicijnen gebruiken?

Gebruik nooit zonder overleg medicijnen. Zelfs medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn kun je beter in de apotheek halen omdat een apotheker weet, of kan nakijken, welke soorten toegestaan zijn in de zwangerschap.